Κριτική πάνω στο ζήτημα της απαγόρευσης των πειραμάτων σε ζώα για προϊόντα καλλυντικών

by totalxliberation

Εδώ και 2 μέρες, ο κόσμος του διαδικτύου, και συγκεκριμένα τα sites και blogs που ασχολούνται με τα δικαιώματα των ζώων, έχουν κατακλυστεί από γιορτινά άρθρα νίκης και θριάμβου για την απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα για τα καλλυντικά προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γεγονός αυτό δεν μας αφήνει αμέτοχους, και νιώθουμε ανάγκη και καθήκον να διατυπώσουμε τους διάφορους προβληματισμούς μας.

Αρχικά, καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε με έναν μικρό πρόλογο για το τι σημαίνει νόμος και απαγόρευση για μας. Δεν πιστεύουμε στους νόμους, επομένως ούτε και στις απαγορεύσεις, και δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν καλοί νόμοι όπως ωρύονται οι δημοκρατικοί, ούτε καλές απαγορεύσεις. Η ελευθερία είναι εγγενώς αντίθετη με αυτούς τους όρους και τη σημασία τους. Κανένας νόμος δεν μπορεί να φέρει σε εξισωτική θέση δύο υποκείμενα χωρίς το ένα να απολαμβάνει κάποια προνόμια αυτού του νόμου. Επίσης, οι απαγορεύσεις, εκ αρχαιοτάτων χρόνων, αποδεικνύουν την μυστήρια άγρια φύση του ανθρώπου (και γενικότερα των ζώων) να μην υπακούν σε αυτές, κυρίως όταν προσβάλλονται τα προσωπικά τους οφέλη. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, που μιλάμε για οφέλη δισεκατομμυρίων ευρώ/δολαρίων/κ.ο.κ., είναι ηλίου φαεινότερον πως όσο η κυριαρχία επιλέγει τους κανόνες, έχει την απεριόριστη ευκολία να πράττει για το συμφέρον της. Έτσι, κάνουμε ξεκάθαρο πως όχι απλά δεν συμφωνούμε με την χρήση νόμων και απαγορεύσεων, αλλά είμαστε ολικά εχθρικοί απέναντι σε αυτά και σε ο,τι πρεσβεύουν, μιας και είναι τα δεκανίκια του κράτους.

Η Απελευθέρωση των Ζώων από την ανθρώπινη κυριαρχία, είναι για μας ένα αναπόσπαστο κομμάτι για την Ολική Απελευθέρωση και για τον αγώνα για την πραγμάτωση των ονείρων μας και της αναρχίας. Έτσι λοιπόν, όπως και σε κάθε μας μάχη με το υπάρχον δεν επιθυμούμε τίποτα λιγότερο από τα πάντα. Δεν βρίσκουμε πρόσκαιρη επανάπαυση σε διαφημιστικές νίκες, και ούτε νιώθουμε ευγνώμονες για την απόφαση αυτή της κυριαρχίας. Στα περισσότερα άρθρα ο θρίαμβος αυτής της καμπάνιας κατά των πειραμάτων σε ζώα για καλλυντικά, φαίνεται να ανήκει στην εταιρία καλλυντικών The Body Shop καθώς και σε φιλοζωικές εταιρίες και σε οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων ανά τον κόσμο. Προφανώς και δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη να περιμέναμε από τους δημοσιογραφίσκους να αναφερθούν στον εκτενή και χωρίς συμβιβασμούς αγώνα που κάνουν από τα μέσα του 70′ σχεδόν σε όλο τον κόσμο οι διάφοροι αναρχικοί ακτιβιστές για την Απελευθέρωση των Ζώων. Οι δράσεις που έχουν γίνει για την διάδοση του ζητήματος των πειραμάτων σε ζώα είναι χιλιάδες, και ποικίλουν από πυρκαγιές και εκρήξεις σε εργαστήρια πειραμάτων, σαμποτάζ σε μηχανήματα και υλικά για τα πειράματα, απελευθερώσεις των ζώων, μέχρι και απλές διαμαρτυρίες έξω από τις εγκαταστάσεις. Τρανό παράδειγμα πάλης είναι το SHAC (Stop Huntingdon Animal Cruelty), μια οργάνωση που δημιουργήθηκε το 1999 έχοντας σκοπό να κλείσει οριστικά την μεγαλύτερη εταιρία πειραμάτων σε ζώα, την Huntingdon Life Sciences. Από τότε δεκάδες σύντροφοι της οργάνωσης έχουν μπει φυλακή για τις ενέργειες τους.

Δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη ο έξυπνος ελιγμός της κυριαρχίας. Κατάφερε με αυτόν τον τρόπο να βγάλει από πάνω του όλες τις πιέσεις που του έκαναν οι εκάστοτε εταιρίες και φιλοζωικές οργανώσεις, προσφέροντας τους μια ανακούφιση δια νόμου. Ήρθε η στιγμή του να φορέσει το οικολογικό/φιλοζωικό προσωπείο και να πορευτεί για τον πράσινο καπιταλισμό. Ευτυχώς πλησιάζουν και οι αποκριές και έχουμε έναν πολύ καλό υποψήφιο καρνάβαλο που θα καιγόταν αρκετά ευχάριστα στην πυρά, το κράτος. Μπορεί να είναι ένα θετικό στοιχείο το ότι θα σταματήσουν να υποφέρουν και εν τέλει να δολοφονούνται εκατομμύρια ζώα στο όνομα της μόδας και της ομορφιάς, αλλά αφήστε μας ακόμα να έχουμε χίλιους δυο ενδοιασμούς για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Καμία νίκη δεν είναι αρκετή μέχρι να κατακτήσουμε τα πάντα, να καταστρέψουμε τις δομές τους, τα εργαστήρια τους, και τα προϊόντα του θανάτου τους. Κανένας θρίαμβος δεν επιτυγχάνεται με την θέσπιση νόμων και απαγορεύσεων, παρά μόνο με την κατάργηση της εξουσίας και της ιδιοκτησίας. Και τέλος, η ομορφιά δεν είναι τα καλλυντικά, αλλά ο καινούργιος κόσμος μας που ξεφυτρώνει από τις στάχτες του παλιού.

Για την Ολική Απελευθέρωση, Τώρα και Πάντα!

Advertisements