xVx Τι Σημαίνει Για Μένα xVx

by totalxliberation

Walter-Bond-USP-Marion-CMU-Feb-2012-2-cropped-673x1024

Το παρόν κείμενο είναι γραμμένο από τον πολιτικό κρατούμενο Walter Bond. Ο Walter είναι Vegan Straight Edge και στο άρθρο αυτό μιλάει την προσωπική του – και όχι μόνο – δέσμευση σε αυτόν τον τρόπο ζωής. Όπως λέει και ο ίδιος μέσα στο κείμενο, όποια/ος ενδιαφέρεται να μάθει κάτι παραπάνω για το κίνημα του Vegan Straight Edge μπορεί να κάνει μια έρευνα στο ίντερνετ, όπου υπάρχει πληθώρα πληροφοριών. Πρωτότυπο στα αγγλικά στην σελίδα υποστήριξης του Walter.  

WALTER EDMUND BOND (37096013)

4/3/2013 9:50:28 AM

xVx Τι Σημαίνει Για Μένα xVx

Η χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ είναι μια σπατάλη χρόνου, ενέργειας και ζωής. Η Κατάχρηση Ναρκωτικών και Αλκοόλ οδηγεί στην συνήθεια και στον εθισμό, ο οποίος είναι η αντίθεση της απελευθέρωσης. Οι πιο σοβαρές επαναστατικές ομάδες και ατομικότητες του παρελθόντος είχαν προβλέψεις ή διατάξεις ενάντια στην κατανάλωση των οινοπνευματωδών ποτών. Ομάδες όπως το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων για την Αυτοάμυνα και το Ινδιάνικο Αμερικάνικο Κίνημα είναι δύο λαμπρά παραδείγματα για αυτό. Ο Malcolm X είπε κάποτε ‘Κάθε φορά που ξεσφραγίζεις ένα μπουκάλι ποτού, ξεσφραγίζεις ένα μπουκάλι της κυβέρνησης.’ Πόσο δίκιο είχε.

Τα ναρκωτικά και το ποτό ήταν ένα εργαλείο για τις κυβερνήσεις για να καταστρέψουν τις αυτόχθονες κουλτούρες και να τις εξαλείψουν φυλετικά. Εν συντομία, ήταν ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο γενοκτονίας. Εν γνώσει και εκ προθέσεως. Τα σκληρά ναρκωτικά όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη, έχουν χρησιμοποιηθεί για να κατευνάσουν σχεδόν κάθε κίνημα που η κυβέρνηση το θεωρούσε ανατρεπτικό. Η μεγάλη και παγκόσμια παραγωγή του εμπορίου παράνομων ναρκωτικών, δουλεύει δίπλα-δίπλα με τους προστάτες του νόμου, το κράτος, τις εξουσίες των κυβερνήσεων και την αστυνομία, πιο πολύ από όσο οι άνθρωποι μπορούν να αντιληφθούν.

Το νόμιμο βιομηχανικό φαρμακευτικό σύμπλεγμα εξαπολύει φάρμακα για τα πάντα όσο γρήγορα μπορούν να τα ονειρευτούν οι τρελοί επιστήμονες και οι άπληστοι παραγωγοί, από φάρμακα για την κατάθλιψη και το άγχος, μέχρι για τους μύκητες των ποδιών και το χαλαρό πέος, χωρίς να ξέρουν με κανέναν τρόπο τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες στους καταναλωτές ή τις γενετικές τους συνέπειες στην επόμενη γενιά. Το βιομηχανικό φαρμακευτικό σύμπλεγμα εγγυάται πως όσοι αντιστέκονται στους εθισμούς στα παράνομα ναρκωτικά των δρόμων και στα μπουκάλια αλκοόλ, θα υποκύπτουν τελικά στον γιατρό τους, αγορασμένος και πληρωμένος από την Astra Zeneca.

Τα φάρμακα-ναρκωτικά, τόσο τα νόμιμα όσο και τα παράνομα, προμηθεύουν την χρηματοδότηση για εκατομμύρια πειράματα που γίνονται σε Ζώα κάθε χρόνο. Από τον εθισμό των πιθήκων στην μεθαμφεταμίνη, στην πρόκληση κατάθλιψης στα σκυλιά ράτσας beagle μέσω βασανιστηρίων και απομόνωσης. Όλο αυτό μόνο για να καταγράψουν τα αποτελέσματα των αντί-καταθλιπτικών φαρμάκων. Αυτή η απαίσια και μοχθηρή βιομηχανία της κατάχρησης των φαρμάκων-ναρκωτικών χρηματοδοτεί την απαίσια και μοχθηρή βιομηχανία ζωοτομίας. Μαζί με τον μεθυσμένο οδηγό που πατάει τους πεζούς ενώ είναι κοιμισμένος στο τιμόνι. Έχουμε επίσης την τεράστια ποσότητα ενδοοικογενειακής βίας εξαιτίας του μαινόμενου αλκοολισμού. Κακοποίηση των παιδιών, βιασμοί, σεξουαλικές παρενοχλήσεις και δολοφονίες, πράγματα που συμβαίνουν σε τεράστιους αριθμούς και έχουν άμεση σύνδεση με τους εθισμούς στο σπίτι. Πόσο όμορφο είναι να γνωρίζεις πως η κυβέρνηση αποστάζει αρπαχτική βία με κάθε μπουκάλι που παράγει. Και πως οι γυναίκες και τα παιδιά πρέπει να υποφέρουν αποτρόπαια για το μεθύσι των αντρών.

Εξαιτίας όλων αυτών και πολλών ακόμα, υποστηρίζω πως το Vegan Straight Edge ως τρόπος ζωής είναι ουσιώδης για το άτομο, για τις κοινότητες μας και τον πλανήτη. Αυτό που πολλοί το πλαισιώνουν ως αποχή, είναι η πρακτική της αυτό-απελευθέρωσης. Η ελευθερία από τους εθισμούς είναι κυριολεκτικά η ελευθερία από μια από τις πιο μοχθηρές μορφές σκλαβιάς που έχει υπάρξει στο πρόσωπο της Μητέρας Γης!

Το Vegan Straight Edge, με τον δικό μου ορισμό είναι: η αυστηρή χορτοφαγία (veganism) στην διατροφή μας και στην κατανάλωση, σε συνδυασμό με την ηθική πεποίθηση πως τα Ζώα υπάρχουν για την δική τους αυτονομία και όχι για τους ανθρώπινους σκοπούς. Είναι επίσης η απόρριψη της μέθης και κάθε χρήσης ψυχαγωγικών ναρκωτικών από την προσωπική μας ζωή. Και τέλος είναι μια στάση ενάντια στην σεξουαλική εκμετάλλευση σε όλες τις μορφές της. Και στην κορυφή, είναι μια δέσμευση για όλη μας την ζωή.

Για αυτούς που δεν ξέρουν και δεν έχουν ξανακούσει για το Straight Edge ή για το Vegan Straight Edge, μια βιαστική ματιά στο ίντερνετ πάνω σε αυτό το θέμα θα οδηγήσει σε βίντεο με μάτσο άντρες που χορεύουν σκληρά, punk/metal συγκροτήματα, πλήθος κατάλληλων ρούχων, συνθημάτων και σχεδίων. Ενώ εν μέρει αυτή είναι η ‘σκηνή’, και η μόδα μέσα από την οποία αναπτύσσεται το Vegan Straight Edge, η ουσία είναι το μήνυμα και ο τρόπος ζωής, όχι η μουσική ή η μόδα, μην τα μπερδεύεται.

Με πολλούς Vegan Edgers να εγκαταλείπουν την σκηνή λόγω ηλικίας, είναι σημαντικό να γίνει αυτή η διάκριση, ώστε τα VSXE (vegan straight edge) παιδιά που βρίσκονται εκεί έξω να μάθουν από την εμπειρία μας, αντί εμείς να προσπαθούμε να συμβαδίσουμε με αυτά. Και κατά την διάρκεια να μετατραπούμε σε αυτούς τους ανατριχιαστικούς ηλικιωμένους που φαίνονται γελοίοι με τα κολλητά παντελόνια και τα καρτουνίστικα μαλλιά. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν απορρίπτω την δύναμη που είχε η VSXE σκηνή, και ακόμα έχει. Για τόσα πολλά παιδιά, συμπεριλαμβανομένου εμένα, μας έδειξε έναν τρόπο να δυναμώσουμε τους εαυτούς μας και να πολεμήσουμε για τα θετικά. Τράβηξε πολλούς από εμάς από το τέλμα και την βρωμιά του εθισμού ακριβώς όταν ήμασταν στα πρόθυρα της καταστροφής.

Το Vegan Straight Edge σημαίνει τα πάντα για μένα. Δεν είναι η μουσική, δεν είναι τα τατουάζ και δεν είναι η συντροφιά που κάνει το Vegan Edge να είναι τόσο κοντά μου όσο ο χτύπος της καρδιάς μου. Όλα αυτά τα πράγματα έχουν την θέση τους, αλλά όταν το show τελειώσει, όταν τα τατουάζ αρχίσουν να ξεθωριάζουν και να αναμειγνύονται μεταξύ τους και όταν οι φίλοι/ες πάνε και έρχονται, είναι ο τρόπος που ζούμε τις ζωές μας και αυτό από ένα σημείο και έπειτα μας διαμορφώνει σαν ανθρώπους. Τα πράγματα που κάνουμε και αυτά που αρνούμαστε να κάνουμε, είναι αυτά που μας ορίζουν. Το Vegan Edge συρρικνώνει το κενό ανάμεσα στην ρητορεία και στην πραγματικότητα. Δεν είναι μια σχολή σκέψης και δεν είναι μια πεποίθηση (αν και τα δύο αυτά έχουν εξελιχτεί μέσα από αυτό). Είναι μια προσπάθεια να κάνεις αυτόν τον κόσμο ένα πιο ειρηνικό και δίκαιο μέρος με έναν επιθετικό και ειλικρινή τρόπο. Ξεκινώντας με τους εαυτούς μας και απλώνοντας σε όλο και ευρύτερους κύκλους του κόσμου γύρω μας. Χτίζοντας σκηνές και μια παγκόσμια κοινότητα. Φωνάζοντας τα μανιφέστα μας σαν ύμνους στα πλήθη του εαυτού μας, που τα φωνάζουν ξανά στην μάπα μας. Για τον έξω κόσμο φαίνεται σαν ένα mosh pit ή μια hardcore punk συναυλία, αλλά για μας δεν είναι απλά μια συναυλία, είναι μια δήλωση.

Δυστυχώς για πολλούς είναι μια κενή φαντασία. Μια φάση που αλλάζει αμέσως με τα μουσικά γούστα. Μετά από την συνειδητοποίηση πως μια δέσμευση ζωής στην χορτοφαγία/βιγκανισμό, στην ζωή χωρίς ναρκωτικά και στην άρνηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, είναι μερικές φορές δύσκολη, ή μετά την τομή της ηδονιστικής ιδέας της διασκέδασης κάποιου/ας, η ουσία σύντομα απορρίπτεται από το κράσπεδο. Για αυτούς τους ανθρώπους που μιλάνε για το Vegan Edge σαν τα χρόνια απειρίας τους αφού τα έχουν σκατώσει όλα όσα είχα κάποτε κηρύξει πως θα κρατήσουν αληθινά, δεν ήταν ποτέ στην πραγματικότητα Straight Edge. Και δεν έχω καθόλου αυτιά, ή υπομονή για παραμύθια της εποχής που ήταν Straight Edge. Το ίδιο ισχύει και για τα πλήθη των κάποτε Vegans που δηλώνουν πως έπρεπε να σταματήσουν να είναι vegan επειδή ‘δεν ήταν κατάλληλο για το σωματότυπο μου.’

Η αλληλοσύνδεση είναι μια αμφίδρομη διαδικασία. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να δηλητηριάζει τα παιδιά του (μας), την κοινότητα, το περιβάλλον ή να πασχίζει από την ουσία της καταπίεσης, την ουσία της απληστίας και την ουσία του καταναλωτισμού. Πόσο παράξενο είναι σαν αναρχικοί να είμαστε οργισμένοι ενάντια στις μάρκες, στις διαφημίσεις και στην καπιταλιστική οικονομία, αλλά μετά να καθόμαστε κάτω με ένα κουτάκι μπύρας με την (αμερικάνικη/ελληνική/οποιαδήποτε) σημαία πάνω της και να μεθάμε με τα ίδια σκατά που οι λευκοί χρησιμοποίησαν για να σκοτώσουν τα αυτόχθονα έθνη της Γης! Πόσο παράξενο είναι σαν Vegan να νοιαζόμαστε τόσο βαθιά για τα έμφυτα δικαιώματα ενός μυρμηγκιού ή κουνουπιού, αλλά μετά να καπνίζουμε έναν μπάφο που τροφοδοτεί μια άμεση καταναλωτική σύνδεση με τα βίαια καρτέλ που υποδουλώνουν ολόκληρες πόλεις και επαρχίες των Λατίνων {και όχι μόνο} για την βασιλεία των αρχόντων των ναρκωτικών! Γαμήστε μας!

Στην τελική ανάλυση, κανένας τρόπος ζωής, ατομικός ή τακτικός δεν είναι στο σύνολο του συμπονετικός. Όλοι μας παίρνουμε καθημερινά μέρος στην αγριότητα αυτής της μαζικής κοινωνίας των ακριδών. Αλλά αυτό δεν είναι καμία δικαιολογία για να μείνουμε άπραγοι και να ενταχθούμε στο θέαμα της παραφροσύνης που ονομάζεται τεχνολογικά προηγμένος πολιτισμός. Ίσως δεν είμαστε σε μια κατάσταση να σώσουμε τον κόσμο από τον καπιταλισμό, τον καταναλωτισμό, την εκμετάλλευση των Ζώων, της Γης, και των Ανθρώπων, στο εδώ και στο τώρα. Ίσως δεν μπορούμε να μπούμε στην εποχή της Ολικής Απελευθέρωσης αύριο. Αλλά μπορούμε να σώσουμε τους εαυτούς μας σε μια βάση κατά περίπτωση, μπορούμε να ενδυναμώσουμε τους εαυτούς μας με σκέψη, λόγια και πράξεις. Άσχετα με το ποιοι/ες είμαστε, ή το που είμαστε. Μπορούμε να ‘ουρλιάξουμε για αλλαγή’, ‘να κάνουμε την αλλαγή’ και να ‘αναγκάσουμε την αλλαγή’. Στις ζωές μας και στις ζωές των άλλων γύρω μας. Παραμένοντας Vegan για μια ζωή και ζώντας την Μια Ζωή μας Χωρίς Ναρκωτικά!

Για την Απελευθέρωση,

Walter

Advertisements